Dossier Haïti
terug


kinderen in Haïti

Op verzoek van het generaal bestuur van de Orde van de Camillianen zijn Pater Paul en Novice Vincent bezig geweest de afgelopen maanden met het versturen van rolstoelen ten behoeve van Haïti. De firma Kerstens uit Roermond sponsorde ontelbare rolstoelen die in containers verscheept worden naar Port au Prince.

12 januari 2010 wordt het eiland in de Caribische zee opgeschrikt door een aardbeving van 7.0 op de Richterschaal.  Het hypocentrum lag op 25 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, nabij de plaats Léogâne, op een diepte van ongeveer 13 kilometer. De beving werd gevolgd door meerdere zware naschokken, variërend van 4,5 tot 5,9. Het resultaat was een verwoest land, ontelbare vermisten en 230.000 (getelde) doden. Een derde van de bevolking (1,5 miljoen mensen) werd dakloos. In totaal zijn 3 miljoen mensen slachtoffer geworden van de aardbeving. 

De internationale hulpverlening wordt door de VN vredesmacht gecoördineerd, zij wordt echter gesteund door de internationale hulptroepen, waaronder die van het Amerikaanse leger en de Nederlandse Marine. De VN is samen met de Haïtiaanse politie verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid, terwijl de Amerikaanse troepen de wegen, havens en luchthaven (tijdelijk) controleren.

Voor de Camillianen is Camilliaan dokter pater Scott Benit (foto inzet) ter plaatse en reist Broeder Luca Perletti regelmatig naar Port au Prince af, beiden coördineren de zorg op het getroffen gebied en ondersteunen de zusters Camilianessen in hun werk. Gelukkig is het ziekenhuis van de Camillianen niet getroffen waardoor vele zieken en gehandicapten zorg kunnen blijven ontvangen. Tevens hebben de Camillianen een lange termijn plan ontwikkeld om de slachtoffers te kunnen blijven helpen voor de komende 10/ 20 jaar. Ondertussen ondersteunen de Camillianen de lokale bevolking met kleding, medische zorg, huisvesting en tal van andere zaken. om dit allemaal te kunnen realiseren werken de Camillianen samen met lokale organisaties (die kennen het land immers veel beter) en met de kerk. 

Door het grote aantal gewonden richt het ziekenhuis zich nu 8 maanden later niet alleen meer op de spoedeisende hulp maar tevens op revalidatie en ergotherapie. Door de vele botbreuken die niet behandeld konden worden, zijn ledematen afgezet.

Hierom waren dringend rolstoelen nodig die in samenwerking met het Productiehuis in Roermond, de firma Kerstens en de Camillianen zijn ingeladen. Inmiddels is één container aangekomen in Port au Prince, een tweede wacht op de precieze bestemming.

De hulpverlening blijft doorgaan, steun blijft nodig! wij vragen niet alleen om een donatie maar ook uw gebed wordt gevraagd voor de talloze slachtoffers van natuur- en oorlogsgeweld. Op dit moment zijn enkele Camillianen aan het werk in Pakistan waar recent een ernstige overstroming heeft plaats gevonden. Zo blijven de Camillianen in beeld als zichtbaar teken van hoop en naastenliefde.